Vrijstaat Vathorst

Ik moest er aan denken toen ik de ‘column’ van Guido de Wijs las. Guido is één van de vele columnisten die het Algemeen Dagblad rijk is. Columnisten zijn stukjes schrijvers om de lege plekken van de krant te vullen met woorden die ‘schuren’. De lezer mag geprikkeld worden, misschien zelfs boos worden.

Meneer de Wijs vond het weer eens nodig om over Vathorst te schrijven. U weet wel, de Vinex wijk opgezet door de gemeente Amersfoort met wat andere betrouwbare partners, samen het Onbezoldigd Bestuur Vathorst vormend. Vathorst is een zogenaamd ‘pijn dossier’ voor de gemeente 033. Gelukkig niet het pijnlijkste, immers er staat een muur tussen de stad en de vinex, de A1 en een berg van Smink.
Vathorst is een wijk van alle gemakken voorzien. Een koffiebar, een taartenwinkel, post-ophaal-punten, twee grote supermarkten op de vierkante kilometer, een trein verbinding, ontelbare Syntusbussen rijden af en aan naar alle uithoeken van het gewest; Centrum, Baarn, Spakenburg, Nijkerk, ja zelfs Utrecht wordt aangedaan.
Maar de meneer de Wijs heeft hier geen oog voor. De investeringen die alle inwoners hebben gedaan worden teniet gedaan, hij vindt het een goed plan om de wijk bij Nijkerk onder te brengen. Waar dat op gebaseerd is schrijft de beste man niet: immers een columnist heeft geen mening, laat staan enig idee. Maar hij vermoedt dat de Vathorsters veel in Nijkerk ‘shoppen’ en natuurlijk online: immers Vathorsters zijn jonge gezinnen voorzien van lease bak, lease huis, lease kinderen en lease tablets. Maar nee, dat is niet zijn grootste pijnpunt. Zijn grootste pijnpunt is dat er een Lidl komt. In Vathorst. Jazeker een Lidl. De Duitse prijsvechter die recht tegenover de Jumbo zijn waar gaat verkopen. Lagere prijzen dan Jumbo en Appie bij elkaar.

En dus zijn oproep: schuif Vathorst naar Nijkerk. Op zich geen verkeerd plan. Deze godvrezende gemeente heeft geen last van liegende wethouders, een falende burgervader en een gemeente apparaat vol lekken en vriendjespolitiek (Italiaanse woord hiervoor is trouwens mafia, maar dit natuurlijk geheel terzijde).
Maar de Vathorsters is hoogopgeleid, heeft een bovenmodaal salaris en kan zijn eigen regio heel goed zelf leiden. Met zijn 30duizend inwoners is een kleine gemeente makkelijk haalbaar.
Ik zeg: Vrijstaat Vathorst.

Maar aan het eind van zijn column komt de aap uit de spreekwoordelijke mouw van meneer de Wijs. Vathorst krijgt wellicht een grote sportzaak. Een Franse sportzaak genaamd Decathlon. Binnengehengeld door zo’n andere grote meneer: Vahstal. Samen met een bioscoopgigant moet op de vierkante meter bij de ingang van Vathorst (uitzicht op de berg van Smink) zo’n sport- en filmparadijs komen. En ja, stel je voor dat de binnenstad van Amersfoort leegloopt omdat iedere sporter opeens naar Vathorst rent, fietst of skeelert.

De Wijs wil het pandje redden van zijn vrindje Wim. Inderdaad die andere sportwinkel in Amersfoort.

fliersteeg nijkerk vathorst
De Fliersteeg – Road To Nijkerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *