verwerking

‘Ik geloof er heilig in, dat de doden niet zomaar weg zijn. Ze laten een bepaalde energie voor ons achter.’

Zegt Jenny tegen de door verdriet overmande ouders van Tonio van der Heijden. Zij was het meisje dat Tonio een paar dagen voor zijn overlijden een portfolio liet maken.
Met die gebeurtenis komt, volgens mij, een eind aan de bodemloze put waar de ouders van Tonio zich al een aantal weken, cq maanden in bevinden.
Dat de vader van Tonio, A.F.Th. van der Heijden, kan schrijven dat weet ik. Menig roman van hem heb ik verslonden. Van ‘een gondel op de herengracht’ naar ‘de slag om de blauwbrug’ en verder. Allen kundig en verantwoordde literatuur.
Met het overlijden van zijn enige zoon, vond van der Heijden het nodig (op aanraden van zijn redactrice) over zijn rouwproces te schrijven om zo ‘klaar’  te zijn voor het nieuwe werk.

‘Tonio’ is een imponerend boek geworden. Zonder enige schroom wordt je als lezer deelgenoot van het onbenoembare verdriet van Adri en Mirjam van der Heijden. De zoektocht naar de laatste dagen en uren van Tonio’s leven zijn op indrukwekkende en soms hartverscheurende wijze in beschreven.
Soms lijkt het om de autobiografie van AFTH te gaan, andere momenten over het immense verdriet en hulpeloosheid die hij (en zijn vrouw) voelen.

Ongewild kwam bij mij de vergelijking op met de film “la stanza del figlio’  waarin de zoon ook komt te overlijden, maar door een brief van een ‘vakantievriendinnetje’ de zoektocht voor deze ouders naar haar begon. Pas met de ontmoeting van dit meisje konden de ouders accepteren dat hun zoon er niet meer was.

‘Tonio’ blijft in alle opzichten een literaire roman. Van der Heijden schrijft als een groot auteur (en laat dat ook ongeneerd blijken).
Een indrukwekkende roman, dat wel. Gedurfd om ruim 600 pagina’s gevoelens, emoties, verdriet en ‘hoe-nu-verder’ te verwoorden.
Geeft hoop voor de toekomst dat AFTH ook voor later mooie boeken zal gaan schrijven.

 

Tonio – Een Requiemroman

ISBN 109023459547
ISBN 139789023459545

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *