trein #2968

Het is dinsdag. De ochtend begint mistig en nat. De regen druilt langzaam op straat. De lokale hovenier geeft de bomen water met zijn watergevulde giertank.

De trein van even over acht uur komt aangehobbeld op Vathorst Centraal. Een enkeling stapt uit, een paar stappen in: mei-vakantie.
Als ik de trein instap valt het op dat er nogal veel rommel her en der ligt. Kranten, kranten, een leeg bekertje koffie. Niet echt vreemd, maar vandaag wel. Het is wel erg veel rommel vandaag, zeg maar een rotzooi. Het schijnt dat de schoonmakers staken bij de NS. Gelukkig voor de NS zijn zij niet verantwoordelijk voor de slechte arbeidsomstandigheden. Zoals met alles wat NS doet, is de schoonmaak de verantwoordelijkheid van een ‘ander’.
‘Hinderlijk’ dat de reiziger al maanden in de rommel zit, zegt de NS. Natuurlijk kun je als reiziger ook je eigen rommel weer mee nemen en elders dumpen, maar helaas in de moderne maatschappij waar iedereen denkt dat een ander voor een ander zorgt (mantelzorg 2.0) komt dit niet voor. Dus kijk ik vanochtend naar 5 edities Metro, 2 McDonalds bekers, een koffiebeker en op de grond ontwaar ik twee plastic lepels, een bruine bananenschil, een sigarettenpeuk en ga zo maar door.
Het valt nog mee dat het nog niet naar verrot eten ruikt. Het mooie van NS is dan ook dat ze geeneens melding maken van het feit waarom de treinen een rijdende vuilnisbelt zijn. Zo bevlogen zijn ze met hun reizigers, die ze graag op plaats 1, 2 en 3 willen zetten.

Godzijdank vertrekt de trein wel op tijd en zie ik weer mijn tiental konijnen vriendjes in het veld vrolijk rondhuppelen. Die hebben tenminste nergens last van. Behalve wanneer ze worden opgejaagd en afgemaakt als er ‘teveel’  zijn. Maar dit geheel terzijde.

Ik pak mijn e-reader en lees iets over Terpentijn en het verhaal van zijn grootvader.
De trein hobbelt verder, en komt schokkend en schuddend tot stilstaand. De machinist(e) is ook nog niet geheel wakker. Gelukkig, een drietal stations verder mag ik eruit. De frisse boomgeuren, het getjilp van de vogels komt mij tegemoet. Ook in het Baarnse wordt ik gerustgesteld. De tunnel stinkt als vanouds naar pis. En dan te bedenken dat de NS straks nog meer geld gaat vragen voor het reizen in de spits.
Geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *