…over reizen in de kerstvakantie

Het reizen met de trein is elke dag een klein avontuur. In de kerstvakantie periode ontbreken vaak de vaste forenzen. In de vroege ochtend reizen vier harde werkers richting Amsterdam. Maar op de terugweg is het een ander verhaal.

Om half zes zit de trein gezellig vol met dagjesmensen. Luitjes uit de ‘provincie’ die een dagje Amsterdam achter de rug hebben (of in de voeten).
Pubermeisjes die de grote stad hebben bezocht. De tassen van Primark. Terug naar huis. Giebelend. De smartfoon als een aangeboren item in hun handen.
De vaders die hun dochters op een dagje Amsterdam hebben getrakteerd. De gesprekken tussen deze vaders en dochters. Het is een beleving.
Hij zit daar met zijn twee dochters. Floor is de oudste en met in haar nopjes met haar Nike schoenen. Die kun je in de wasmachine stoppen, zegt ze. Nee, zegt haar jongere zusje, dat is niet goed voor die schoenen. De jongste oogt moe en legt haar hoofd op de schouder van haar vader.
Floor kijkt op haar smartfoon. Vader vraagt over het fenomeen snapchat. Geduldig en behendig legt zij uit hoe dit werkt, het toevoegen, het verzenden, zelfs het verdwijnen van de ‘snap’ die je kunt voorkomen door een ‘screenshot’ te maken.

De jongste opent haar ogen en kijkt naar de schermen van de NS in de coupe. Reclame voor de business card. Zij vraagt wat dat is.
Vader zegt dat businessclass in het vliegtuig in houdt dat je meer ruimte krijgt, betere drank en beter te eten. Floor vindt dat wel interessant en  vraagt of dat bij een baan hoort.
Nee, zegt de vader, niet standaard, maar je kunt bij je sollicitatie wel om vragen: als ik hier kom werken, wil ik wel businessclass vliegen.
Floor knikt instemmend. Maar, zegt de vader, dan moet je wel beter je best doen op school.
Vooral jij, terwijl hij haar plagend met zijn voet Floor een schopje geeft. Zij gromt, pakt haar smartfoon en snapchat nog wat verder.

De trein dendert door de tunnel bij Amersfoort. Spoor 1. We zijn er weer. Vandaag veel luitjes uit het oosten. Ze gaan verder naar Apeldoorn of Deventer. Wij, de Amersfoorters, stappen uit: de regen in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *