grensgeval

Het is altijd lastig in te schatten wanneer een spetterend debuut zich staande houdt met een tweede of derde roman.
Dat geldt ook voor de Finse Riika Pulkinnen die met haar debuut “De Grens” een uitermate sterke roman neerzet. Het is een verhaal over liefde, dood, vriendschap en relaties.

Je krijgt het verhaal te lezen van vier mensen: de zestienjarige Mari, haar drieenvijftig jarige tante Anja, de negentwintigjarige leraar Julian en zijn vroegwijze dochter van zes: Anni.
Elke van de hoofdpersonen heeft zijn of haar eigen verhaal. Mari, die als puberende jongedame op de grens staat van meisje naar vrouw met alle twijfels die daarbijhoren.
Twijfel over school, leven, liefde en sex. Maar ook op zoek naar zekerheid en tederheid die ze denkt te vinden bij haar leraar Fins, Julian. Met hem beleeft ze een intense sexuele verhouding, maar zijn motieven zijn anders dan van Mari. Voor hem is het een zoektocht en Mari is een jong ‘sletje’ voor hem. Zijn dochtertje Anni heeft wel door wat haar vader aan het uitspoken is; maar het is een geheim en ze houdt haar mond, zelfs tegen haar moeder. Haar problemen zijn van een andere orde: het vervelende buurmeisje Sanne, die haar continu plaagt en verndedert.
En tot slot Anja, de tante van Mari, die haar man onlangs zag vertrekken naar een verpleeghuis omdat hij aan een ernstige vorm van Alzheimer leidt. De opdracht die hij kort daarvoor aan haar meegaf lijkt onuitvoerbaar.

Soms komen de verhaallijnen bij elkaar, raken ze elkaar of ontmoeten ze elkaar. Riika Pulkinnen schrijft met heldere woorden in moderne taal een wereld waarin je je kunt inleven en meeleven. De gevoelens en gedachten van de hoofdrolspelers weet Pulkinnen overtuigend neer te zetten, wat leidt tot een uitermate boeiend verhaal dat je tot de laatste pagina blijft lezen.

Van de Finnen kun je verwachten dat het niet doorspekt is met veel humor, maar ondanks de zware thematiek wordt het nergens zwaarmoedig of mistroostig. Mooi zijn de beschrijvingen van het winterse landschap, de bossen, de natuur. Technisch heeft Pulkinnen het wel voor elkaar. Voor een zesentwintigjarige is zij al een behoorlijke volwassen schrijfster.

Het is altijd lastig in te schatten wanneer een spetterend debuut zich staande houdt met een tweede roman. Kan dat beter worden dan haar debuut? Natuulrijk zijn er wel kleine dingen aan te merken op ‘De Grens’, maar laten we hopen dat Riika het nivo ook in haar tweede roman kan voortzetten en, wie weet zelfs, verbeteren.

De grens
Auteur: Riikka Pulkkinen
Oorspronkelijke titel: Raja
Uitgeverij: De Arbeiderspers – 2009
ISBN: 978 90 295 71463
Paperback

Een gedachte over “grensgeval”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *