een zeeleeuw in den haag

Ik kan het niet helpen. Iedere keer als ik hem zie dan waan ik mij in het Ddolfinarium. Ik zie een zeeleeuw die zijn flapjes klapt en opgewonden ‘oink oink’  roept. Elke keer hetzelfde verhaal, te enthousiast, te gedreven, te gemaakt. Zijn staccato manier van praten, het pauzeren. De boodschap die zo uit het partijprogram komt. Is het jeugdige overmoed? Of spreekt zijn boodschap mijn totaal, maar dan ook totaal, niet aan?

Diederik Samsom. Het eerste AHDH mannetje in de 2de kamer. Met roffelende vingers laat hij zijn ongeduld blijken. Niet alleen op de tafels van de Kamer, maar ook tijdens een interview met Twan Huijs ( ‘u geeft geen antwoord op mijn vraag, meneer Samson’)

Woorden als ‘toekomst’,  ‘zorg’, ‘veiligheid’ en niet te vergeten ‘de toekomst van onze kinderen’ komen altijd weer terug in zijn betoog. Natuurlijk de Roemers, de Pechtolds en de Buma’s doen het ook, maar het verschil is dat zij het anders brengen. Zijn zij dan slimmer, spreekt daar de ervaring? Diederik oogt ongeduldig. Liever gisteren dan vandaag bestijgt hij het Torentje, schopt Rutte en zijn tuig eruit en gaat vertellen dat het vanaf nu echt anders gaat en moet en zal gebeuren.

Zijn voormalige vrienden uit het activisme tijdperk, toen hij nog opkwam voor groen en natuur en duurzaam, noemen hem vooral niet ambitieus, maar gedreven. Grappig is dat ik hem wel eens tegenkwam, in de vroege ochtend op station Leiden. Een klein menneke, eigenlijk. Niets op tegen, maar zijn kordate stap verraadde toen al zijn tempo van zijn karakter. Kan ook niet anders, iemand die zich ‘andersglobalist’ noemt. Wat dat inhoudt zullen we na 12 september leren.

Loop ik door het Dolfinarium, zie ik de zeeleeuwen, die altijd lol hebben, een guitige blik in de donkere kraaloogjes. Diederik heeft ook lol in alles, zijn glimlach is niet van zijn toet af te slaan. Laat staan die glinsteroogjes of hij het allemaal maar wat leuk, spannend en geil vindt.

Een zeeleeuw wil graag zijn waar hij wil zijn: zijn natuurlijke habitat. Samson wil de PvdA wil terug brengen midden in de samenleving, oftewel links van het midden. In de punt naar voren. Volgens hem zijn de leden van de PvdA fractie allemaal een soort ZZP’ers. Is dat niet een beetje erg rechts van linksmidden?

En net als alle andere politici wil hij niet dat onze ‘kinderen’ opdraaien voor alles wat ‘wij’ nu fout doen. Daarin verschilt Samson niet van die andere mannen en vrouwen in Den Haag. Misbruik de kinderen om je potentiele stemmer voor je te winnen.

Jammer dat ook na 12 september 2012 Brussel en de economie de baas blijft van Nederland en dat een Samson of een Roemer of een Pechtold of een Rutte hun partijprogram in de prullenbak mogen gooien. Dus laat maar doorkomen die forenzentaks en de totale en onmiddellijke afschaffing van de aftrek van de hypotheek rente.

Het wordt een hete zomer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *