echte mannen sterven geweldadig

Bij gebrek aan eigen inspiratie, blijven we lezen en jullie lastigvallen met een recensie.

En daar lag ‘De Wet Van Spengler’ in mijn handen. Geschreven door Jaap Scholten, die tegenwoordig in Hongarije woont en een jeugd van redelijke rijkdom achter de rug heeft. Googelen heeft zo zijn voordelen. Dit boek heeft hij in een tijdsbestek van één jaar geschreven naar aanleiding van het sterven van zijn oudste broer.

Het sterven van de oudste broer is dan ook een belangrijk gegeven in deze boeiende familie roman. Het verhaal van de vijf broers Spengler, gezien vanuit de ogen van Frederik. Het verhaal speelt zich ruwweg af in twee hoofdstukken: jeugd en volwassenheid.
Frederik’s jeugd beleef je als een ongelukkige tijd: ‘Het grootste deel van de tijd was het alsof ik niet bestond,’ zegt Frederik.

Daar waar de dood van hun eigen vader wordt afgedaan in een paar regels, zo uitgebreid komt het leven bij de textielbaron, annex opa Spengler, in beeld. De vijf broers worden bij opa en oma Spengler ondergebracht, omdat moeder niet meer voor hun kan zorgen.
En zo beleef je de wereld van echte mannen, de jacht en rijkdom. De familie Spengler is rijk in Twente door het textiel.

Het is een kroniek van de broers; hun vrouwen en kinderen komen zijdelings in beeld, of helemaal niet. De familie Spengler, daar draait het om. Een clan. Door de heldere en begrijpelijke stijl van Scholten wordt het nergens een kortzichtige of verstikkende familie.

Het verhaal vliegt heen en weer tussen het heden, herinneringen en gesprekken. Het leest als een jongensboek met avontuur, verre reizen.
De vijf broers komen uiteindelijk allemaal zeer goed terecht. Welvaart is overal. Frederik woont zelf in Roemenie met vrouw, kinderen en personeel.
Wanneer bij de oudste broer, Julius, tumoren overal in zijn lijf wordt geconstateerd begint het afscheid nemen.
Een groot deel van het laatste hoofdstuk staat in het teken van afscheid nemen van Julius. Sommige passages zijn aangrijpend ge- en beschreven. Alsof Julius je eigen broer is.

‘Alle mannelijke sterfgevallen die ik in de familie had meegemaakt waren gewelddadig, dat wil zeggen ongelukken of suïcides. Doodgaan was iets wat je deed, niet wat je overkwam,’ zegt Frederik ergens in het boek. Hun vader pleegt zelfmoord, opa Spengler wordt platgereden. Julius doorbreekt deze code als eerste. De grote sterke oudste broer.

Over het geheel genomen vond ik het een goed boek. Meeslepend zo nu en dan. Prachtige volzinnen. Maar niet altijd werd de spanning vastgehouden of komt er zomaar een zin uit het niets vallen.
“De Wet Van Spengler” ligt in de traditie van Tommy Wieringa’s “Joe Speedboot”, ook zo’n stoere jongensboek.
Dan verliest Scholten het op punten. Nipt.

4 gedachtes over “echte mannen sterven geweldadig”

  1. Jouw recensies zijn al een verhaal op zich 😉
    Mooi.
    Helaas ( of gelukkig ) heeft een dag maar 24 uur en zijn die meeste uren momenteel al bomvol gepland met ‘to-do ‘ zaken ( toekomst doorpakken ) en komt er van lezen erg weinig.
    Maar op deze manier ( via jouw blog ) blijf ik op een leuke manier op de hoogte van uitgevers/boekenland.
    Erg gewaardeerd!

  2. Als je dan zo nodig een recensie wilt schrijven, lees het boek dan goed. Frederik woont in Saramas, wat in Roemenië ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *