de tank is leeg

Jaren geleden is besloten tot sluiting van vliegbasis Soesterberg. In feite de eerste stap tot de gehele ontmanteling van ’s lands krijgsmacht. Of dat erg is, of jammer; de tijd zal het leren. Maar dat de vliegbasis is verdwenen vind ik jammer. Op de fiets naar de luchtmachtdagen op die warme zomerdagen. De nabrander van de Phantom die in je maag donderde. De Red Arrows. Ik zag, hoorde en rook daar voor het eerst het allermooiste vliegtuig ooit gebouwd: de DC-3. Dit komt nooit meer terug.

Met het sluiten van vliegbasis Soesterberg verdwijnt ook de bakermat van de Nederlandse Luchtmacht. Daar is het allemaal begonnen, in 1913, met een simpele dubbeldekker, later iets geavanceerder met een machinepistool. Maar toch, een stuk historie is aan het verdwenen en een gedeelte wordt ‘teruggegeven aan de natuur’. Zolang dat duurt natuurlijk, lokale machthebbers ruiken geld, worden omgekocht door bouwbedrijven en in no-time zullen daar wel luxe, dure onverkoopbare villa’s verschijnen.

De kastanjeboom die verdwijnt uit de tuin achter het Achterhuis, het lijkt er niets mee te maken te hebben, maar toch; toeval bestaat niet. Weer een ijkpunt die wegvalt, letterlijk en figuurlijk

En nu moet het leger bezuinigen, niet met één tank, maar alle tanks gaan eruit. Dat vult mij met weemoed: de vertrouwde tank verdwijnt uit het straatbeeld. Het ronkende geluid. De stofwolken op de Leusderheide. De waarschuwingsborden voor rondvliegende kogels: het kan allemaal weg. De tanks kunnen naar het cavalerie museum hier om de hoek. Die stalen rossen kunnen we daar nog eens bekijken, betasten en ruiken.

De hotemoten (Dikkie Berlijn bijvoorbeeld) van het leger zijn er tevreden mee: we moeten een compact leger hebben die snel internationaal inzetbaar is. Hier komt immers geen oorlog meer, toch? En de duizenden ex-militairen, wie weet kunnen die aan de slag bij de politie of in de zorg: het stokpaardje van de nationaal socialistische partijen vvd en pvv (gedoogd door cda).
De vliegtuigen en boten worden, hoe oud ze ook zijn, worden verkocht aan het buitenland, dat geeft een mooie buffer voor het afkopen van een sociaal plan. Eén helikopter, een Lynx, zal niet verkocht kunnen worden: die staat nog altijd op het strand van Sirte in Libië.

En zo worden langzaamaan alle oude vertrouwde waarden weggesneden, opgeheven of weggevaagd. Zijn wij dan eindelijk een moderne samenleving geworden? Compact en gelukkig? Het duurt dan wel tweeduizend en elf jaar, maar dan heb je ook wat.

Een gedachte over “de tank is leeg”

  1. Soesterberg….. ooit had ik daar mijn eerste computercursus WP uhm 4.2 ofzo?? In een gebouwtje dat op een klein vliegveldje van het leger stond. Bizar, die lokatie. Af en toe moesten we met de handen voor de oren zitten, want dan steeg er weer een of ander vliegding op. En oh ja, daar kon ik toentertijd egnie over straat: wat een getoeter gefluit geschreeuw…. Maar: de lokale vrouwelijke bevolking liep in iets van lange rokken met parelkettingen met van die vestjes. Bijzonder wereldje wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *