capodanno 2015

6tag_010115-002236Rond kersttijd is het in Rome meestal behaaglijk. Temperaturen zo rond de vijftien graden, een beetje zon. Een prima tijd om in de winterperiode door de oude stad te wandelen.
Dit jaar was dat enigszins anders. Er stond een straf windje en de temperatuur was rond het einde van het jaar niet hoger te krijgen dan twee graden. De lucht was helder, en er kon genoten worden van een strakblauwe lucht en de heldere sterrennacht. Maar dat betaalde zich wel uit in temperaturen onder nul.
Ondanks alles is Rome rond kerst en oud en nieuw een bijzonder evenement. De winkels en straten zijn traditioneel verlicht en de vele kerken in de stad hebben allen een kerststal (‘precepe’). Elk met zijn eigen identiteit en met veel zorg opgebouwd. Ook de straatvegers van Rome (“netturbini”) hebben sinds 1972 hun eigen kerststal. Opgebouwd uit steentjes en stenen verzameld op straat of opgestuurd vanuit de hele wereld hebben zij een heel dorpje gebouwd, met als middelpunt de stal waar het kindeke J. te vinden valt.
Maar er is meer te zien: de kerstboom bij het Colosseum, of bij het monument van Vittorio Emmanuel II. Het Fori Imperiale dat voor de periode een wandelpromenade geworden is en waar de auto’s verbannen zijn.

Vuurwerk kennen ze natuurlijk ook in Italië. Echter het wordt niet overal aan consumenten verkocht. In Rome zijn een aantal punten waar een professionele vuurwerkshow wordt gegeven, bij het Colosseum en bij het Piazza de Popolo. Maar voordat het twaalf uur is, is er overal muziek, feest en bubbels. Bij het Circo Massimo muziek voor de jeugd (hip hop, rap en dance), op het Fori twee podia met big bands en bij Popolo/ Piazza Navona weer andere muziek, variërend van klassiek tot Italiaanse volksmuziek. Kortom voor ieder wat wils. Rond elk evenement zijn ongeveer vijf- tot zeshonderd duizend mensen op de been.

Als het aftellen begint dan zwelt het gejoel van die duizenden mensen aan, en dan gaat het beloofde vuurwerk van start. Je ontkurkt de fles Spumante en drinkt het op. Uit de fles of je deelt het in bekertjes met omstanders. Het vuurwerk duurt ongeveer vijftien minuten en als je de avond in het restaurant hebt doorgebracht, mag je daarna een varkenspoot met linzen gaan eten.
Ook de Italianen hebben zo hun tradities.

Als een paar uur later de zon weer strak aan de blauwe hemel staat kun je naar de Ponte Cavour. Als het kanonschot heeft geklonken duiken vanaf de brug een paar durfals de ijskoude Tiber in.

Twee kilometer verder verzamelen tienduizenden zich op het Piazza S. Pietro om de toespraak van de Paus aan te horen. Een spektakel van een heel andere orde. Maar hij wenst je tenminste wel een ‘buon anno’ maar ook een ‘buon pranzo’. Oftewel, lekker eten vanmiddag! En dat doen we dan ook in een Trattoria Da Luigi. Een primi en een secondo, bijgestaan door een overheerlijke Nero d’Avola, afgerond met een heerlijke tiramisu een een straffe espresso om de weg verder naar ons appartement, dat zo’n vijfhonderd meter van het Colosseum aan te gaan.

Oud en Nieuw in Rome: een mooie ervaring. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *