bonita avenue

Het debuut van Peter Buwalda, leest zich zeker niet als een debuut. Er klinkt veel vakmanschap door in dit noodlotsdrama waarin liefde, sex, verraad, dood en moord in 534 pagina’s verteld wordt.
Bonita Avenue heeft drie hoofdpersonages: Siem Sigerius, een voormalig judokampioen, maar nu rector magnificus op het Tubantia College, zijn benauwd knappe stiefdochter Joni en haar vriend Aaron Bever. Daaromheen zwermen nog Siem’s tweede vrouw, Tineke, en de andere stiefdochter Janis. En tot slot nog Wilbert, de criminele zoon van Siem uit een eerder huwelijk.

Het verhaal begint met de ontmoeting van Aaron met Tineke, Siem’s tweede vrouw, in Belgie. Aan het eind van dit hoofdstuk leren wij dat Siem zelfmoord heeft gepleegd.

En dan begint het.

Teveel van het verhaal vertellen verraadt al te veel. Wat blijf is een spannend boek, van de eerste tot de allerlaatste pagina. Elke pagina is een puzzelstukje dat op zijn plek valt. Buwalda heeft een bedwelmende schrijfstijl, modern, strak, doorspekt met alles wat het moderne leven te bieden heeft. Hij schrijft zoals het hoort: beeldend, in detail en met humor.
Het verhaal springt met gemak van het heden naar het verleden. Wat zeker niet als vervelend op te vatten valt. Twee gebeurtenissen zijn cruciaal: De vuurwerkramp in Enschede, die het hele gezin raakt en de EK wedstrijd Nederland-Frankrijk van 21 juni 2000.

Een spannend boek, niet in de zin van ‘whoudunnit’, daar gaat het verhaal niet specifiek over. Wel spannend omdat je wilt weten hoe het verhaal afloopt. En als uiteindelijk de allerlaatste pagina leeg voor je ligt, ontwaak je van een mokerslag. Het verhaal is rond en klaar, maar toch. Vragen, vragen. Wellicht dat herlezen de oplossing biedt.

Voor dat dit geweldige boek verkracht wordt door filmmaker Mark de Cloe zou ik zeggen: kopen en lezen!

Bonita Avenue / Peter Buwalda / De Bezige Bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *